0341-820 990 info@mpoort.nl

Bewindvoering, wat is dat eigenlijk?  

Het betekend dat je een wettelijk vertegenwoordiger hebt die voor jouw financiele belangen op mag komen.

Ik ga uitzoeken of je wel alle potjes krijgt waar je recht op hebt of vraag ze aan, zoek uit of er niet teveel beslag op je inkomen ligt en trek het recht als dat zo is. Ik zorg ervoor dat je inkomen en uitgaven in balans zijn.

Als je schulden hebt probeer ik een betalingsregeling af te spreken met je schuldeisers en als dat niet lukt dan meld ik je aan voor schuldhulpverlening.

Het betekend ook dat je me altijd om advies kunt vragen als het om je financiele zaken gaat, dat ik met je mee kan denken en plannen als je wil sparen voor bv je rijbewijs. Het kan ook zo zijn dat je iets wil kopen maar dat daar niet genoeg geld voor is, dan houd ik dat tegen. Zo zitten er voor en nadelen aan bewindvoering. 

 

 

 

Hoe werkt de procedure?

Het is een standaart procedure die altijd hetzelfde werkt.

1) De bewindvoerder vult samen met jou formulieren in welke naar de rechtbank worden opegstuurd.

2) De rechtbank nodigt ons beide uit voor een zitting, dit is een gesprek van 10 tot 15 minuten waarbij de rechter gaat beslissen of bewindvoering de juiste maaregel is.

3) De rechtbank maakt een beslissing en schrijft dit in een document, dit document heet een ‘beschikking’ , zodra er een beschikking is kan de bewindvoerder aan het werk.

Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik onder bewind blijven ? Zo lang als nodig is. Dat kan zijn zolang je schuldhulpverlenings traject duurt of voor de rest van je leven omdat je dementerend bent.

Hoe hoog wordt mijn leefgeld ? In de regel houd ik ongeveer 70 euro per week aan en 15 euro extra voor elke extra persoon in je huishouden. Als je geen schulden hebt en een fijn inkomen dan zal dat natuurlijk meer zijn. Het ligt er ook aan wat je zelf wil, als je wil sparen dan is minder leefgeld de snelste manier om te sparen. 

Krijg ik ook kleedgeld ? Als er sprake is van kinderbijslag dan verdeel ik de kinderbijslag over het hele jaar, je kunt zelf kiezen wanneer je de kinderbijslag wil hebben bv: met verjaardagen, vakantie, feestdag of elke 1e van de maand. Ik heb hier ook een blog over geschreven.  Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.